Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyakran ismételt kérdések

Miért jó a gyereknek, ha jár robotika szakkörre?

 

Sokáig tudnám sorolni, de a legfontosabbak:

- megtanul egyfajta lineáris gondolkodást. Mindezt játszva, úgy hogy észre se veszi.

- Ha mérnöki pályára készül, akkor egy nagyon jó előtanulmány, hogy már 10-14 évesen saját gépeket épít, robotokat programoz.

- Olyan dolgokhoz fér hozzá, amihez általában nem (robot és tudás)

- Hiányszakmák alapjait tanulják meg a gyerekek

- Hasonló érdeklődésű gyerekkel ismerkedik meg, köt barátságot

- Offline szakkörön csapatmunkát.

 

 

 

Miből áll a szakkör?

A legmodernebb LEGO robotokból, az EV3-ból 10 db áll a szakkör tagjainak a rendelkezésére. A robotok programozásához szükséges laptopot adjuk mi, de ha valaki szeret saját laptoppal dolgozni, akkor hozhatja azt is a szakkörre. Ezeket a robotokat grafikus „G” programnyelven programozzuk a szakkörön és ha minden jól megy, akkor a tél elején már elkezdünk készülni 1-2 tavaszi robotversenyre.
 

Mit kell tudnia a gyereknek, ha járni akar kezdő szakkörre?

Kist túlzással azt mondhatom, hogy viselkedni és olvasni. A programozás nagyon könnyen érthető és kezelhető grafikus felületen zajlik. Rengeteg jó kisfilm van EV3 programozásról a neten, de a kiadott feladatokat el kell tudnia olvasni és fel kell ismerni, hogy melyik portba mit vár a program és mi van bedugva a valóságban.
 

Mit kell tudnia a gyereknek, ha járni akar haladó szakkörre?

Haladó szakkörre olyanok járnak, akik már ismerik az EV3 programozói felületét, programoztak már önállóan, megtudják csinálni a ezeket a feladatokat.
 

Miért hozzánk járj szakkörre?

Egyik előnyünk a technikai háttér, nem minden szakkör rendelkezik 10 db EV3 robottal. A szakkörvezetők is tapasztaltak, évek óta vezetnek robotszakkört. Mit tanul a gyerek a robotszakkörön és a robotversenyeken? A fiam évek óta jár robotversenyekre, figyelemmel kísérem a felkészüléseket és mentorálom is a csapatot a lehetőségeinkhez képest. Több konferencián tartottam már előadást, hogy mit tanul egy gyerek a robotversenyeken. A kecskeméti konferencia prezentációja itt megtekinthető.
 

Miért jobb a RoboLaborban tanulni mint otthon egyedül?

A National Instruments támogatásával több nagyon jó digitális könyv is megjelent az évek során LEGO robotokra. Ezekből elvben otthon is meg lehet tanulni robotot programozni. Ám ha valami nem működik, vagy nem úgy működik, ahogy azt szeretnénk, akkor jó ha van segítség, akitől kérdezhetünk. Ezen kívül a szakkörön a gyerekek hasonló érdeklődésű társakkal vannak együtt, sok új barátra is szert tehetnek.
Az online távfoglalkozásokra ugyan ez jellemző, csak így még egy csomó más programot is megtanul jól használni a gyerek.

 

Kell otthonra robot offline szakkörhöz?

Offline szakkörnél nem szükséges, sőt eleinte nem is javasoljuk, hogy legyen otthon robotja a gyereknek. A LEGO EV3 robotok nem elérhetetlen csillagászati összegűek, ha oktatási célú taneszköznek tekintjük őket, viszont amíg ki nem derül, hogy a gyerkőc tényleg érdeklődik a téma iránt és sokáig fog foglalkozni a robotokkal, addig nem érdemes ennyi pénzt beletenni egy robotba.

 

Kell otthonra robot online szakkörhöz?

Távfoglalkozásoknál elengedhetetlen. Ha van már otthon EV3 robot, akkor az jó, ha nincs de szeretnének résztvenni a távNapköziben, akkor szegedi és budapesti átadásokkal a tábor 1 hetes időtartamára letét és kölcsönzési díj ellenében tudunk biztosítani robot agyat, motorokat, szenzorokat és szükséges kábeleket. Sok-sok LEGO Technik elemnek viszont kell otthon lennie. E-mail kurzusra nem tudunk biztosítani robotot.